Zelfvertrouwen
Invloeden op zelfvertrouwen
Sommige mensen hebben van nature iets meer zelfvertrouwen dan andere mensen. Tenminste zo lijkt het. Het is daarbij van belang om 2 soorten zelfvertrouwen in ogenschouw te nemen. Je hebt algemene zelfvertrouwen en specifieke zelfvertrouwen. Op de algemene zelfvertrouwen heb je weinig inloed. Maar op specifiek zelfvertrouwen, wat gaat over een bepaald onderdeel van je leven heb je veel invloed. Soms heb je in een bepaalde situatie meer zelfvertrouwen en soms heb je minder zelfvertrouwen.
Als een opdracht een keer goed gaat, krijg je meer specifieke zelfvertrouwen in die opdracht en als de opdracht mislukt heb je vaak even minder specifieke zelfvertrouwen in die opdracht. Maar er zijn verschillende dingen die jij kan doen om je zelfvertrouwen hoog te houden.
Je specifieke zelfvertrouwen hangt af van:
Je directe ervaring met de taak
Je indirecte ervaring met de taak
Je verbale overtuiging
Je emotionele spanning
In dit stuk gaan we hier punt voor punt verder op in.
Directe ervaringen met de taak
Je zelfvertrouwen om iets te kunnen doen hangt af van welke resultaten je al hebt behaald. We gaan in dit geval uit dat je als sporter een bepaalde techniek moet oefenen van je trainer. Als je deze bepaalde opdracht al vaak hebt uitgevoerd en dat lukte zal je veel zelfvertrouwen hebben, maar als je het nog nooit gedaan hebt dan zal je minder zelfvertrouwen hebben in die situatie. Tenzij je denkt aan als pipi langkous: “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”.
Als je een oefening al een paar keer hebt gedaan, is het belangrijk om te leren om positief te kijken naar je gedrag, dit kan je doen door een positiviteit-oefening. Je kan bijvoorbeeld na elke training 3 dingen opschrijven wat er wel goed ging in de training of wat er wel goed ging in de specifieke oefening. Als je vaker hebt opgeschreven wat er goed gaat in de training en wat lukt, dan begin je ook steeds meer met een positievere blik naar je trainingen te kijken. Hoe positiever je naar je trainingen kijkt, met hoe meer zelfvertrouwen je uit een training komt en komende trainingen in zal gaan.
Een andere manier om je zelfvertrouwen te vergroten is door een dankbaarheidsoefening. Door elke dag voor het slapen op te schrijven of te denken aan een situatie waar je dankbaar voor bent verhoog je de activiteit in je pro sociale netwerken waardoor je meer open staat voor ervaringen. Dat hoeven niet perse ervaringen te zijn met andere mensen, maar dat je over het algemeen meer op situaties af durft te stappen. Hierdoor zal je dus steeds meer als pipi langkous gaan denken.
Indirecte ervaringen
Je kan je specifieke zelfvertrouwen ook vergroten door te visualiseren dat je een oefening of toernooi aan het sporten bent en dat het lukt. Dit zal in het begin echt wel moeilijk zijn, want visualiseren is wel echt iets wat je wilt blijven doen, maar dit gaat steeds beter naar mate je het meer hebt beoefend. Je kan je zelfvertrouwen ook vergroten door te zien dat een ander de opdracht aan het uitvoeren is. Door te zien dat een ploeggenoot een opdracht met succes laat zien, geeft jou vertrouwen in het feit dat iemand die gelijk is aan jou iets kan. Dan moet de kans dat jij het kan ook zeker wel hoger zijn. Als laatste kan je je specifieke zelfvertrouwen vergroten door naar jezelf te kijken op video. Door te zien dat jij iets hebt gedaan, zal de kans dat jij het nu weer kan groter maken. Je weet namelijk en hebt bewijs dat je het al eens hebt gedaan.
Verbale overtuiging
Je kan je zelfvertrouwen ook vergroten door de juiste dingen te zeggen of te horen. Mensen die invloed hebben op je vertrouwen zijn:
-Je trainer
-Andere sporters
-Familie/vrienden
-Buitenstaanders
Maar het belangrijkste is dat Jijzelf positief leert praten tegen jezelf. Door woorden als moeten, proberen en altijd of nooit te vermijden heb je meer zelfvertrouwen.
Moeten geeft meer druk, je kan beter denken ik wil.
Ik ga het proberen gaat er vanuit dat je het niet kan, als je zegt ik ga het doen.
Het gaat altijd fout, of het lukt me nooit, oftewel te extreem denken.
Spanning
Hoe meer spanning je hebt hoe moeilijker het wordt om iets met succes te volbrengen. Het is als eerste belangrijk om spanning te zien als iets wat bij de sport hoort. Elke keer als je hartslag verhoogd en je sneller begint te ademen kan je denken: “oeps mijn spanning is hoog, die is vast wel eng”. Maar je kan ook denken: “yes deze spanning heb ik nodig, gezonde spanning is goed en heb ik nodig om te presteren”. Hierdoor ga je met meer zelfvertrouwen een wedstrijd in.
Je kan je spanning leren verlagen in het moment door ademhalingsoefeningen, je kan over het algemeen ontspanningsoefeningen of meditatie doen om je basisspanning te verlagen.
Zelfvertrouwen in de praktijk
Wil jij een geheugensteuntje, en daarnaast nog veel meer leren over mentale vaardigheden om je sportprestaties te verbeteren? Schrijf je nu nog gratis in voor mijn academy via:
https://inthezoneperformance.plugandpay.nl/checkout/in-the-zone-performance
Laat het me weten als ik je nog ergens bij kan helpen.