Wilskracht en gewoontes ontwikkelen

Wilskracht is op

Het is 14 januari je hebt al 2 weken gezond gegeten en geen alcohol gedronken en hebt 2 weken 3 keer goed gesport. Je komt thuis na een lange werk of schooldag en plof je op de bank en eet je een zak chips weg.

Je schrikt jezelf rot, en voelt je slecht, en hebt daardoor ook niet meer zin om te sporten. Hoe kan dit nou, ik had toch zo’n goed voornemen om het dit keer wel vol te houden??

Dit is een voorbeeld die veel mensen kennen

In de vorige blogs/vlogs hebben we besproken dat we in the zone het beste presteren en dat we met een groeimindset het beste komen tot nieuwe resultaten. En als we een groeimindset hebben, dan gaan we hard aan de slag met het leren van de opdrachten, maar toch mislukte het. Nu willen we van de geleerde vaardigheden een nieuwe gewoonte maken, want wilskracht is niet altijd oproepbaar.

Meestal zeggen mensen wel eens, waar een wil is, is een weg. Maar dat gaat niet altijd op, zeker niet als je als je hele leven al koek eet als je thuis komt of netflix kijkt na een lange werkdag. Dan zijn je hersenen daarvoor geprogrammeerd. Dus we willen onze hersenen resetten.

Ego depletion

Het komt omdat je hersenen ook moe kunnen raken (ego depletion wordt dit ook wel genoemd). Net als je spieren die na een workout niet meer goed willen werken zijn je hersenen ook moe na een lange werkdag of schooldag. En omdat ze niet meer kracht hebben kunnen ze de zak chips niet meer weerstaan. Heel logisch.

Dat is ook de reden waarom ze in supermarkten, aan het einde bij de kassa, van die goedkope lekkernijen neerzetten. Ze proberen, nadat je tijdens het winkelen al heel veel keuzes hebt gemaakt, je hersenen moe te maken zodat je hersenen de verleiding niet meer kunnen weerstaan. Om die reden droeg Mark Zuckerberg altijd dezelfde shirtjes in de beginjaren dat facebook groeide. Hij wilde niet teveel nadenken over zijn kledingkeuze zodat alle kracht van zijn hersenen naar facebook kon gaan.

 Ochtend gewoonte

Een hele mooie oplossing hiervoor. Is om alles waar je het meeste tegen opkijkt om dat als aller eerste in de ochtend te doen. De training die nieuw is en die je graag zou willen volhouden, of het boek wat je wilt schrijven waar je maar niet aan toe komt. Doe dat in de ochtend. Want net als je spieren zijn ook je hersenen na een lange nachtrust het sterkste en is dat het makkelijkste om die doelen te halen.

En andere manier om ego depletion tegen te gaan is door een goede gezonde maaltijd te eten. Door het eten van complexe koolhydraten en eiwitten wordt het eten langzaam opgenomen en krijgen je hersenen voor langere periode weer goede voeding om mee te werken.

Onderzoek bij rechters toonde bijvoorbeeld ook aan dat rechters in de vroege ochtend en vlak na de lunch de beste keuzes maakten als ze een persoon straf moesten geven. Hoe langer de rechters werkten hoe meer ze gingen straffen op basis van stereotypes en snelle gedachten in plaats van goed naar een verhaal te luisteren en een goede beslissing te maken.

Om die reden vallen mensen dus na het werken van een lange dag ook terug in hun oude patroon waarin ze altijd zaten. Een patroon waarin ze minder goed aten en niet gingen sporten.

Wil je dat je na een lange dag waarin je hersenen ook moe zijn geworden toch thuis komen en niet die zak chips eten en toch gaan sporten. Dan moet het sporten en gezond eten een nieuw patroon worden. Daarover zal ik verderop meer vertellen waarin we dieper gaan in het creëren van een gewoonte.

Tot die tijd is het belangrijk om te kijken welke activiteiten in je leven veel mentale energie kosten. Plan na een mentaal zware ochtend geen nieuw te leren vaardigheden.

Bekijk de plekken waar veel verleiding is, zoals een plek waar veel snoep en lekkers ligt. Weet wanneer je toetsen hebt of activiteiten gaat doen die je niet leuk of spannend vindt, die zorgen voor mentale vermoeidheid.

Als je die situaties zoveel kan bannen of beter in je dag in kan plannen, wordt je er niet aan blootgesteld en hoeven je hersenen niet constant te werken en heb je energie over voor de rest van de dag.

Wilskracht versterken

Er zijn verschillende manieren om je wilskracht te versterken en ego depletion te verminderen.

  • Mindfulness

  • Gezonde voeding

  • Slapen

  • Sport

  • Rondje wandelen

Je wilskracht is niet altijd oproepbaar, maar door je tijd zo in te delen kan je er op rekenen en zal jij makkelijke je doelen halen.

 Gewoontes vormen

Een belangrijke zin die vaak wordt gezegd is:

“Motivatie zorgt voor het begin, gewoontes zorgt voor resultaten”.

Gewoonten (ook wel habits genoemd) zijn alle dingen die mensen over het algemeen doen zonder er echt over na te denken. Je hersenen zijn eigenlijk heel lui, ze willen zo rustig mogelijk doen om energie te besparen.

Om die reden willen je hersenen zo snel mogelijk iets leren zodat hij er niet meer over na hoeft te denken en het geen moeite meer kost. Als je iets leert kost het in het begin veel energie want je hersenen willen zoveel mogelijk leren. Maar als iets eenmaal een paar keer hebt gedaan is het makkelijk.

De eerste keer dat je naar je werk of je school fietste was het misschien wel een lange weg voor je gevoel. Na 3 weken toen je het 5 keer per week fietste kon je er naar toe fietsen zonder er over na te denken. En stap je nu zelfs soms op de fiets om ergens vlak bij je werk of school te zijn en fiets je automatisch naar je werk toe terwijl je daar eigenlijk niet moet zijn. Dat doen je hersenen omdat ze dat gewent zijn.

Gezonde gewoontes

Dat zou je het liefste ook met eten en sporten willen krijgen. Dat je zo vaak gezond hebt gegeten dat je er niet meer over nadenkt en het automatische gaat.

Het vervelende bij eten is net als met roken dat er ook nog eens verslavende elementen in zitten. De lekkere suikers geven je zoveel fijne gevoelens dat het een gewoonte is die wat sterker in je hersenen zit gegraven.

Dus om dit gedrag te veranderen duurt het niet net als met het fietsen 10 ritjes naar je werk, maar duurt het iets langer. Het duurt meestal gemiddeld 2 maanden. Bij sommige personen gaat het wat sneller dan bij andere en bij sommige gedragingen.

Een handige tip is om je gedrag te koppelen aan een bepaalde plek. Net zoals je nu niet meer nadenkt over het wassen van je handen als je naar het toilet geweest, omdat dat zo goed samen valt en dat je je tandenpoetst als je naar bed gaat. Dit zijn allemaal gewoontes.

Een handige manier om je gedrag blijvend te veranderen is door er een 60 dagen challenge van te maken. Gebruik de pagina die in mijn online Academy staat.

Maak via onderstaande link een gratis account aan: https://inthezoneperformance.plugandpay.nl/checkout/in-the-zone-performance)

Het is makkelijker om nieuwe gewoontes te creëren dan om oude gewoontes af te leren. Daarom is het aanleren om een kauwgom te nemen op het moment dat je wilt roken makkelijker dan helemaal stoppen met roken. Ook is het aanleren om een appel te pakken op het moment dat je wilt snoepen makkelijker is dan het stoppen met snoepen.

Het laatste wat kan helpen om ergens een gewoonte van te maken is het maken van als dan doelen.

Implementatie intenties (als dan doelen)

Doordat je jezelf inbeeld ( met visualisatie) in een situatie die je eigenlijk wilt veranderen moet je zeggen tegen jezelf, als ik in situatie X… kom, dan doe ik Y….

Dus “als ik thuis kom en de koelkast zie, dan pak ik een appel”.

Als je jezelf voor je ziet in je gedachten en je kan dat doen, dan heb je met je gedachten al de situatie gekoppeld aan het nieuwe gedrag wat je wilt en omdat je hersenen de situatie en het gedrag samen hebben gezien, is de kans groter dat wanneer de situatie zich echt voor doet dat je het dan ook zo gaat uitvoeren.

Ik ben benieuwd van welk gedrag jij een gewoonte wilt maken, laat het me weten via mijn sociale media of door een bericht te sturen bij het contactformulier.

Vorige
Vorige

Van je sport naar je levensdoel

Volgende
Volgende

Groeimindset