Groeimindset

Het is 13 juni 2014 Het Nederlands elftal moet zijn eerste wedstrijd op het WK in Brazilie spelen tegen Spanje. Het gaat niet goed. We staan 1-0 achter en gaan bijna de kleedkamer in, tot er een weergaloze pass komt van Daley Blind op van Persie die met een net zo’n weergaloze kopbal Nederland op 1-1 zet. De tweede helft verpletterd Nederland Spanje en winnen we 5-1.

We kunnen als toeschouwers en zeker als jonge sporters denken, ik wil ook een keer zo schitteren in mijn sport of bedrijf.
Dan moet je weten dat je er veel voor moet doen en veel voor moet laten. Maar dat doen en laten begint met een mindset. Een mindset waarbij je denkt, als ik maar alles blijf geven, dan komt het een keer wel goed. Dit wordt ook wel een groeimindset genoemd.

Of jij een groeimindset hebt en of jij die kan ontwikkelen leer je in deze blog.

Robin van Persie en Wesley Sneijder

Van Persie was vroeger helemaal niet goed in koppen. Duizenden keren moest de kleine Robin van Persie de bal terug koppen van zijn jeugdtrainer Aad Putters bij Excelsior. Hierdoor ontstond een gevoel van koppen, wat hij van nature niet had.

Sneijder was van zichzelf helemaal niet tweebenig. Maar hij ging meerdere keren met een elastiek met een bal eraan voetballen tot hij ook met zijn linkerbeen goed kon spelen. Dat gebeurde allemaal doordat ze wisten dat het niet goed was en ze dit moesten verbeteren.

Mindset

Heb je een statische mindset dan denk je dat talent vooral aangeboren is en dat het leervermogen minder belangrijk is voor een sporter.

Stel jij als sporter de vragen:

  • Wat denken trainers over mij?

  • Zullen anderen in de wedstrijden zien dat ik talent heb?

Of ben je de hele tijd bezig wat anderen van je denken? Dan heb je vooral een statische mindset.

Bij een groeimindset denkt een sporter vooral aan hoe hij beter kan worden en is het leervermogen in de formule van talent veel belangrijker. Hij ziet een club als een plek waar mensen hem helpen en hij stelt zichzelf de vragen wat kan ik leren of heeft de trainer nog tips voor mij vandaag?

De mindset van Robin van Persie verschoof toen hij Dennis Bergkamp oefeningen zag doen die elke keer lukte. Hierdoor dacht hij, ik moet zo goed worden als hem en toen ging hij nog meer trainen.

Hoe je als sporter reageert in een bepaalde situatie komt voort uit je mindset of overtuiging over je ontwikkelbaarheid.

Als je als sporter op de bank wordt gezet, kan je denken: “zie je wel ik kan het niet”.

Dus laat maar zitten, dan ga je minder je best doen en wordt je nog minder.

Of je kan denken: “ik kan het nog niet, maar ik ga er alles aan doen om de volgende keer er wel te staan”.

in deze blog gaan we 5 manieren beschrijven waardoor jij kan groeien in je groeimindset.

Deze 5 punten zijn:

  • de manier waarop jij doelen stelt

  • of je uitdagingen aangaat.

  • hoe je omgaat met fouten.

  • hoe je omgaat met feedback.

  • hoe je jezelf vergelijkt met anderen.

Doelen stellen

Welke doelen heb jij als sporter? Iedere sporter wilt wel wereldkampioen worden, maar per sport kan dat er maar 1 per jaar worden (tenzij er verschillende afstanden zijn zoals bij schaatsen).

De rest van de sporters wordt dus geen wereldkampioen. Als je als sporter daar teveel aan vasthoud zorgt ervoor dat de meeste mensen teleurgesteld worden. Zorg dus dat je dat doel ergens in gedachten hebt, maar daarna gelijk parkeert. Want het enige wat je kan doen is focussen op jezelf verbeteren ( verbeterdoel), en als je jezelf blijft verbeteren dan komt een “win doel” vanzelf dichter bij. Maar focus je er niet op want je wordt teleurgesteld.

Als sporter is het dus belangrijk om je te focussen op eigen verbetering, sneller, meer technisch, meer kracht. Want dat is het enige waar je invloed op hebt.

Jigoro Kano (De bedenker van de judosport) had een mooie quote die daarbij hoort.

Uitdagingen aangaan

Als sporter is het zo belangrijk om uitdagingen aan te durven gaan. Mijn judoka’s geef ik bijvoorbeeld een mapje waarin verschillende worpen staan die ze kunnen verbeteren. Er zullen misschien worpen tussen zitten die moeilijk zijn, en als je die probeert zullen ze waarschijnlijk mislukken. Maar als je het blijft proberen leer je wel verschillende technieken, en met die verschillende technieken is de kans op winnen weer groter.

Mensen met een statische mindset zullen dit misschien niet willen doen, want met 1 worp kunnen ze nu ook wel scoren. Maar op de lange termijn zorgt het voor minder goede prestaties.

Ga dus als sporter nieuwe technieken en uitdagingen aan, hierdoor zal je op de korte termijn meer verliezen, maar op de lange termijn meer winnen.

Leren omgaan met fouten maken

Wil je de top halen, dan zal je veel fouten moeten maken. Het is handig om veel te proberen en verbeteren om de top te halen. Michael Jordan heeft heel veel fouten gemaakt, maar is hij daarom bekend? Nee hij is bekend vanwege de prachtige acties die hem ergens brachten. Maar die goede acties kwamen omdat hij doorzette na zijn falen.

26 keer miste hij bij een beslissend moment in een wedstrijd. 26 keer!!!

Mensen met een statische mindset zullen op dat moment denken, naja ik kan het vast niet en zullen dat schot niet meer nemen. Maar omdat Michael Jordan bleef proberen lukte het hem toch.

Ga dus als sporter proberen. En ga zeker niet dingen half doen en zeggen zie je wel, ik heb veel gefaald. Nee ga er 100% voor en blijf jezelf ontwikkelen.

Michael Jordan Groeimindset.jpg

Omgaan met feedback

Vaak zie ik sporters wanneer je de sporters een tip wilt geven, dat ze zichzelf kleiner maken.

Of je ziet ze denken: “Ja ja ik weet het wel”.

Maar de sporter weet het dus niet goed genoeg. En feedback of feed forward is het de enige manier om ergens beter in te worden.

Je hebt feedback nodig om te kijken naar je zwakke plekken om hier de volgende keer een oplossing voor te hebben.

Luister als sporter dus naar de feedback van je coach, want je kan er alleen maar beter van worden.

complimenten laten je goed voelen. Kritiek en feed forward maken je goed. Ga er dus als sporter voor om soms feedback te accepteren en er aan te werken zodat je je even wat minder goed voelt, maar op de lange termijn zal je je zeker beter voelen.

Vergelijking met andere sporters

Sporters met een statische mindset vergelijken zich met minder goede sporters, zodat ze zich goed voelen.

Sporters met een groeimindset vergelijken zich vooral met betere sporters, daar kan je wat van leren.

Sporters kunnen op elk moment beter kijken naar sporters die het beter doen, op de korte termijn geeft dat een vervelend gevoel, maar op de lange termijn meer winst.

Kijk naar andere sporters in het team en kijk hoe ze bewegen of kijk naar andere sporters bij het nationale team en kijk hoe die een wedstrijd doen, daar leer je ook van.

Talent van Morgen

Wil je meer leren over groeimindset, bekijk dan zeker het boek “Talent van Morgen” van Bart Heuving. Dit hele boek gaat over groeimindset.

Wil jij een checklist waarin je kan zien of jij bezig bent met goede vaardigheden voor een groeimindset? Wordt dan zeker lid van mijn In The Zone Academy via onderstaande link:

https://inthezoneperformance.plugandpay.nl/checkout/in-the-zone-performance

Vorige
Vorige

Wilskracht en gewoontes ontwikkelen

Volgende
Volgende

Hoe kan je nou het beste leren?