Spanningsregulatie: Plussen
De afgelopen weken hebben we manieren besproken om je spanning te verlagen.
Maar zoals we op de volgende afbeelding kunnen zien is het niet alleen handig om te leren om je spanning te verlagen, soms wil je ook je spanning leren verhogen.
Deze afbeelding laat de omgekeerde u hypothese zien. Bij deze hypothese gaan ze er vanuit dat je spanning of druk nodig hebt om een prestatie te kunnen leveren. Als je teveel spanning in je gedachten hebt, dan resulteert dat in een bepaalde spanning in je lichaam waardoor je sneller moe bent en minder goed presteert. Maar als je te weinig spanning ervaart ervaar je verveling en zal je ook minder goed gaan presteren.
Deze week gaan we het hebben over manieren waarop je je spanning kan verhogen.
In welke situaties zou je je spanning willen verhogen?
Soms heb je een wedstrijd tegen een minder goede tegenstander. Je kan te makkelijk gaan denken over de wedstrijd en je denkt daardoor dat je makkelijk gaat winnen. Hierdoor leg je jezelf geen druk op, want het komt wel goed. Maar als je denkt dat het wel goed komt, gaat het juist fout.
Bij wedstrijden van Ajax zie ik het voor mijn gevoel wel eens terug. In de Champions League spelen ze bijna altijd op top niveau. Bij deze wedstrijden staat de druk er natuurlijk op. En die druk hebben ze nodig. Als ze tegen een lager gerankt team uit de eredivisie spelen, gaat het nogal eens fout. Dan verliezen ze een wedstrijd van een team waarbij het echt niet hoeft. Dat kan te maken hebben met het feit dat de tegenstander goed speelt, maar het kan ook te maken hebben met onderschatting van Ajax, ze ervaren de druk niet en gaan daardoor minder goed gaan presteren.
Er zijn verschillende manieren waarop je de spanning in je lichaam kan verhogen. Dit wordt ook wel plussen genoemd.
Manieren om je spanning te verhogen
Ademhaling.
Ademhaling is een van de manieren om je spanning te verlagen, maar zeker ook een manier om je spanning te verhogen. Door langer en krachtiger in de ademen dan je uitademt ontstaat er meer ruimte in je borstkas. Dit vergroot je hart en uiteindelijk ook je hartslag. Door sneller in en uit te ademen simuleer je eigenlijk een spannende situatie en hier gaat je lichaam dan ook op reageren door meer adrenaline aan te maken.
Doelen stellen
Je kan de druk op jezelf en je team ook verhogen door doelen te stellen die uitdagend zijn. Je krijgt meer adrenaline als je een uitdagend doel voor jezelf stelt. Dus als je tegen een tegenstander moet sporten die voor jouw gevoel makkelijk is om te verslaan, is het winnen van de wedstrijd geen uitdagend doel. Bedenk voor jezelf of je team dat je binnen x minuten al gescoord wilt hebben of de wedstrijd met ruime cijfers wilt winnen. Hierdoor leg je jezelf meer druk op en zal je beter gaan presteren.
Zelfspraak
Thomas Ouwejan vertelde in zijn interview dat hij soms ook wel scheldwoorden gebruikt om zichzelf op te peppen. Door bepaalde woorden tegen jezelf te zeggen roep je bepaalde adrenaline op wat je kan gebruiken om met meer spanning de wedstrijd in te gaan.
Visualisatie
Door de wedstrijd al een keer gevisualiseerd te hebben kom je beter in de sfeer van de wedstrijd, maar tegen minder goede tegenstanders werkt dit niet altijd. Hierdoor kan je soms ook een heftige gebeurtenis of ruzie met iemand terughalen in je gedachten en denken. Zoals ik toen reageerde, zo ga ik het nu ook doen. Door je boze gevoelens op te halen uit het verleden zal je beter geactiveerd worden en beter gaan presteren.
Welke dingen doe jij om je spanning te verhogen? Laat het mij en andere in the zone performers weten in de reacties.