Mindfullness en meditatie

Tijdens je wedstrijd is het jij en je tegenstander. Een van de twee gaat winnen. Het is belangrijk dat jij alleen maar bezig bent met je taak om je tegenstander te verslaan. Maar vaak ben je met meerdere dingen bezig. Hoe gaat het met mijn tactiek? Wat zal de mogelijke uitkomst van de wedstrijd worden? Toeschouwers! Of je nog wel kans kan maken op het kampioenschap? Dit zijn genoeg gedachten die vaak zorgen voor onrust.

De afgelopen vlogs/blogs hebben we het gehad over ontspanningsoefeningen en dat je met rust in je lichaam ook rust in je hoofd kan krijgen.

In deze maand gaan we het hebben over mindful zijn. En dat je door middel van rust in je hoofd ook rust in je lichaam kan krijgen.

Steeds meer (top)sporters gebruiken meditatie of mindfulness. Het helpt voor focus, minder afleiding, ontspanning en rust in je lijf. En door die focus, ontspanning en beter om kunnen gaan met afleidingen kan je ook beter omgaan met onverwachte situaties. Onverwachte situaties die bijna elke dag wel gebeuren en zeker in de sport altijd naar voren komen.

Maar om “mindful zijn” te snappen gaan we het eerst hebben over het verschil tussen meditatie en mindful zijn.

Meditatie

Meditatie is het in stilte zitten en letten op je ademhaling of op een mantra. Je probeert bezig te zijn met 1 ding. Dus je bent bezig met je ademhaling of een mantra, meer niet. Ik heb zelf een tijd mindfulness meditatie gedaan via youtube of een app. Hierbij zegt een stem waar je je op moet focussen, dit wordt ook wel een (be)geleidde meditatie genoemd. Dat werkte in het begin goed voor mij om te leren focussen op mijn ademhaling. En rust te krijgen in mijn hoofd. Op de lange termijn werkte dat voor mij wat minder goed. Bij een geleide mindfulness meditatie ben je bezig met het luisteren naar een stemmetje op youtube of een app om daarmee zelf rustig te worden. Het probleem voor mij hierbij was dat ik niet zelf de regie had over het rustig worden in mijn hoofd. Ik had bijna altijd de stem van de app of youtube nodig om rustig te worden in mijn hoofd. Voor mij is de overstap naar transcendente meditatie een mooie overgang geweest omdat je dat in je eentje moet doen zonder begeleiding. Je herhaalt in je gedachten je eigen mantra. Die mantra zorgt ervoor dat je minder bezig bent met afleidende gedachten en dat je in het hier en nu zit en niet in het verleden of de toekomst. Toen ik dat een aantal keer onder begeleiding had gedaan kon ik het zelf thuis ook goed uitvoeren. Nu kan ik mediteren zonder begeleiding en kan ik eindelijk ook de transfer maken tussen mediteren en mindfull zijn tijdens je dagelijkse leven. Ik denk wel dat als je voor het eerst begint met mediteren dat begeleidde mindfulness meditatie een mooie start kan zijn om te leren over mediteren. Hierna zou ik echter kijken of je kan leren mediteren zonder app of youtube.

Mindful zijn

Mindful zijn draait om bewustzijn en aandacht hebben voor het moment. Meditatie kan je daarvoor gebruiken. Als meditatie goed onder de knie hebt kan je ook mindful zijn tijdens dagelijkse activiteiten. Als je mindfull bent is het belangrijk dat je focus en concentratie hebt, en dat je open staat voor gedachten en gevoelens zonder te oordelen. De gedachten die komen, en ze gaan ook weer.

In het onderstaande filmpje hoor je een van de beste basketballers allertijden, Kobe Bryant over mediteren. Hij zegt: “Als ik in de ochtend mediteer, dan voel ik me klaar voor alles wat naar mij toe komt. Ik heb een bepaalde kalmte voor de dingen die mijn kant op komen. Door meditatie leerden we als team om altijd in het moment te zitten en niet beïnvloed te raken door het publiek of de druk”.  

Uiteindelijk is het natuurlijk het doel om de meditatie te leren toepassen in je sport. Maar om daar te komen moet je er in stapjes naar toe werken. We beginnen eerst bij het begin.

Start van mindfull zijn

In de komende blogs gaan we het hebben over hoe je kan leren om mindfull te zijn tijdens wedstrijden. Maar daarvoor moet je gaan oefenen. Ik wil je eerst uitdagen om aan de slag te gaan met meditatie of mindfulness oefeningen op youtube. Er staat een gave serie over mindfulness op netflix, deze heet: Headspace, a guide to meditation. Hierin leer je in verschillende afleveringen de verschillende voordelen van meditatie en sluiten ze elke aflevering af met een (be)geleide meditatie.

Als je dit hebt gedaan, gaan we het volgende week hebben over mindfull zijn tijdens je dagelijkse leven en vanuit daar gaan we het uitbreiden naar mindful zijn tijdens de training en mindfull zijn tijdens je wedstrijd.

Uiteindelijk is het doel om tijdens je wedstrijd alleen maar bezig te zijn met je taak. Je wilt je opdracht goed uitvoeren en niet bezig zijn met het winnen of verliezen of bezig zijn met de vorige wedstrijd. Nee. Het is jij en je taak tegen de tegenstanders.

Maar voor nu is het alleen jij en je meditatie. Veel succes en plezier met je meditatie oefening.

Vorige
Vorige

Mindfull in je dagelijkse leven

Volgende
Volgende

Spanningsregulatie: Plussen