Je slaapkamer optimaliseren

In de vorige blog hadden we het gehad over de kracht van slapen. En dat slaap veel invloed heeft op je dagelijkse leven en zeker ook op je sportprestaties.

Als je goed wilt kunnen slapen is het ten eerste belangrijk om een vaste plek te hebben om goed te slapen. We zijn als mens gewoontedieren. Het liefst doen we alles veel hetzelfde. Als jij elke keer op dezelfde plek slaapt dan raakt je lichaam daar aan gewend en zal je de verbinding in je hersenen ook krijgen, dat slapen en je slaapkamer aan elkaar zijn gekoppeld. Het liefst doe je dus ook naast slapen verder niks in je slaapkamer om de verbinding in je brein tussen slaap en je slaapkamer vast te houden. Huiswerk of ander werk in je slaapkamer doen wil je dus vermijden. Daarnaast zijn er nog een aantal punten waar je rekening mee kan houden als het gaat om je slaapkamer en optimale slaap. De stelregel is: Je kamer wil je zo leeg mogelijk hebben:

Tv, play-station laptop mobiel wil je het liefste niet in je slaapkamer hebben. deze zorgen voor veel afleiding wat je alert maakt, daarnaast zorgt het blauwe licht wat van deze schermen af komt ervoor dat de afgifte van melatonine ( de stof in je hersenen wat ervoor zorgt dat je je moeier voelt) verstoord raakt. hierdoor val je minder snel in slaap.

Tapijt wil je het liefste niet in je slaapkamer hebben liggen. Aan tapijt kleeft veel stof. deze stof kan je gaan inademen in je slaap waardoor je eerder een verstopte neus krijgt. Hierdoor wordt je vaker wakker en krijg jeerder verstoorde slaap.

Felle kleuren. Het is echt waar. Hoe meer felle kleuren je in je slaapkamer hebt hoe meer prikkels je binnen krijgt. Hoe meer prikkels je binnen krijgt hoe actiever je wordt en hoe minder goed je slaap.

Licht. Licht of juist de afwezigheid ervan is van groot belang voor je slaap. sommige slaapexperts menen zelfs dat een ooglapje niet genoeg is om licht te blokkeren voor je ogen omdat ook je huid licht opvangt. Dus alles moet zo donker mogelijk zijn. Of dit echt zo is heb ik nog niet genoeg bekeken.

Gelijk bij het opstaan licht zien is ook heel belangrijk. Het reset namelijk je interne klok en zorgt voor beter slaap als het moet. Het gebruik van de wake up light van philips bijvoorbeeld werkt ook heel goed. Gebruik deze in de winter om toch wakker te worden van een lichtbron die de natuur nadoet door steeds feller te worden.

Geluid heeft ook veel invloed op je slaap. Vanaf 30 decibel heeft het geluid een slechte invloed op je slaap. Witte ruis kan daarop een uitkomst bieden. Zet dit aan via een app of apparaat en hierdoor zal je de geluiden die van buiten komen minder goed horen en makkelijker in slaap vallen.

Geur:

Mandarijn en lavendel zijn geuren die slaap promoten. Je kan dit gebruiken door mandarijn of lavendel olie op een aromasteen te doen of gebruik te maken van een aromaverstuiver. Ook de geur van je bed is belangrijk. Stinkt het naar zweet of andere geuren dan slaap je minder ontspannend. Was je bed elke week.

Planten: sommige planten kunnen ervoor zorgen dat de hoeveelheid schone lucht toeneemt. Hoe schoner de lucht, hoe gezonder het is om daar 8-9 uur van je dag door te brengen. Er zijn verschillende tuincentra of websites die planten verkopen die extra zuurstof geven.

Ventileren. In de ochtend je dekbed overtrek zo leggen dat hij ventileert is key. Je wilt niet dat er schimmels ontstaan. Schimmels zijn heel gevaarlijk om in te ademen, dus check of je dit hebt.

Ook de temperatuur van je slaapkamer is van invloed op je slaap. Hoe warmer je kamer hoe moeilijker je in slaap valt, dat heb je vast wel eens gemerkt op een warme zomerse nacht. Door de temperatuur van je kamer rond de 18-19 graden te houden kan je lichaam afkoelen. Je lichaam wilt namelijk 1-3 graden afkoelen in de avond om optimaal te kunnen slapen. Wist je dat je veel warmte verliest uit je handpalmen en voetzolen. daarom is het altijd zo lekker om je handen en voeten buiten de dekens te houden als het warm weer is. Schaatsers zie ik er wel eens gebruik van maken door water op hun polsen te doen vlak voor een wedstrijd. Op die manier blijven die polsen kouder en kunnen ze het laatste beetje warme uit hun lichaam houden of niet te warm worden tijdens het doen van een wedstrijd.

Als laatste is het belangrijk dat je je veilig voelt. Ik kwam hiermee in aanraking toen ik bij een vriendin ervaarde dat ze elke avond voor het slapen gaan haar deur en ramen ging controleren of ze dicht waren. Ik wist toen niet zo goed wat ik daarvan moest vinden, maar later hoorde ik dat er een theorie voor is. Doordat je heel kwetsbaar bent met het slapen, voel je je veiliger als je alle deuren hebt gecheckt. Dit komt omdat we van vroeger uit het makkelijkste aangevallen konden worden door andere mensen of roofdieren als we sliepen. Als we zeker wisten dat we veilig waren sliepen we beter. Dat zit nu nog steeds in ons DNA.

Vorige
Vorige

Slaapgedrag voor en na het slapen voor optimale slaap

Volgende
Volgende

Slaap voor optimale prestaties