Bezwijk jij ook wel eens onder de druk?

Lees dan deze blog of kijk de video die je leert om te gaan met druk.

We hebben allemaal wel eens wedstrijd gezien of gespeeld waarbij kampioen worden mogelijk was.

Maar omdat je zoveel aan het denken was aan kampioen worden, leek het opeens dat je bijna niks meer kon. Dat je niet meer optimaal je spieren kon gebruiken. Op dat moment was je misschien wel aan het chocken….

Sommige mensen hebben hier meer last van dan andere mensen, het gaat namelijk niet om de situatie zelf, maar om hoe jij de situatie interpreteert. Daarom zijn er op de belangrijke momenten of belangrijke wedstrijden zoals de olympische spelen ook mensen die meer last hebben van spanning of druk dan andere mensen. Een belangrijk model die de relatie tussen spanning en presteren omschreven is het omgekeerde U hypothese.

Deze hypothese zien dat iedereen een bepaalde mate van spanning nodig heeft om te kunnen presteren. Misschien heb je ook wel het gesprek ook met je ouders gehad waarin je vertelden dat je last van spanning had en dat je ouders je vertelden dat gezonde spanning goed is, dan weet je nu dus dat dat klopt (Zie een voorbeeld van hoe die optimale spanningsboog eruit ziet in onderstaande afbeelding.).

Maar dat wanneer die spanning teveel wordt dat je dan niet meer presteert. Door dat je jezelf te veel druk op legt, of misschien leggen andere mensen zoals je ouders, je teamgenoten of de media je een bepaalde druk op, waardoor je teveel spanning of druk ervaart en het daardoor niet meer goed doet en dus zal chocken.

Je kan leren omgaan met druk. Een aantal manieren om te leren omgaan met druk zijn:

  1. Door middel van het stellen van de juiste doelen (procesdoelen in plaats van windoelen) kan je spanning vergroten of verminderen,

  2. Leg jezelf steeds meer druk of maak het voor jezelf steeds moeilijker door bijvoorbeeld in je training met een camera op jezelf te trainen.

  3. Ga hierna meer mensen op de training naar je laten kijken (ouders, vrienden of andere familie) dan ervaar je hoe het is om te presteren met meer druk.

  4. Spanningsregulatie oefeningen kunnen helpen om je spanning te verminderen of

  5. Door middel van mindfulness kan je je gedachten verbeteren.

Op bovenstaande manieren maak je het voor jezelf makkelijker om om te gaan met de druk die komt kijken met je wedstrijden.

Wil jij nog meer diepgang in het leren hoe je gefocust kan blijven in de praktijk kijk dan naar mijn Sportpsychologie Academy.

Hier leer je 6 verschillende vaardigheden die jij kan gebruiken voor meer motivatie en zelfvertrouwen en minder spanning en negatieve gedachten.

Vorige
Vorige

Hoe ga je het beste om met tegenslag?

Volgende
Volgende

Kan jij altijd je concentratie erbij houden in de wedstrijd?