Je Individuele Zone van Optimaal Functioneren (IZOF)

Individuele zone of optimal functioning

Nu er weer een hardere lockdown is waarin we minder kunnen sporten is het belangrijk om toch naar het positieve te kijken. Als sporter wil je altijd alleen maar bezig zijn met het controleren van de dingen waar je wel invloed op hebt. Dat is in dit geval ten eerste rustig blijven terwijl je eigenlijk wel van de daken zou willen schreeuwen dat de sportschool open moet. Daarnaast wil je kijken naar wat wel kan. Buiten sporten mag namelijk wel. Dus als je een binnen sporter bent, kijk wat je wel kan doen. En als je buiten met je team niet kan sporten, kan je wel alleen buiten gaan sporten door aan je conditie of kracht te werken. En dat kan je ook thuis doen natuurlijk. Door thuis te krachttrainen. Desnoods doe je het samen met je beste vriendje of vriendinnetje van je sportschool.

Mentale training

Maar naast fysiek aan de slag gaan kan je ook mentaal aan de slag gaan. Denk eens na over afgelopen jaar, evalueer het eens. Welke dingen gingen goed? Welke dingen gingen minder goed? En schrijf dan niet op corona vergalde alles? Nee denk na over hoe jij om bent gegaan met de situatie.

IZOF

Een ding waar je mee aan de slag kan gaan is het IZOF model. IZOF staat voor Individuele zone of optimal functioning. Iedereen heeft namelijk een persoonlijke zone waarin hij het beste functioneert.

Sommige sporters hebben meer spanning nodig dan andere sporters. Sommige sporters hebben juist weinig spanning nodig want anders wordt het hun teveel.

Zo zijn er per persoon bepaalde emoties die je wel of niet wilt hebben. Je maakt daarbij onderscheid tussen helpende emoties en niet helpende emoties. En positieve en negatieve emoties. Positieve emoties zijn blijdschap, opluchting en vrede. Negatieve emoties zijn boosheid verdriet en angst.

Echter verschilt het hier ook weer welke emoties je wel of niet helpen.

Sommige sporters presteren beter met veel woede in hun lichaam, sommige sporters sporten beter met weinig woede en juist veel blijdschap in hun lichaam.

Ga als sporter eens na

Als je een toernooi hebt gehad afgelopen jaar en het ging goed, schrijf dan voor jezelf eens op, welke emoties had ik en in welke mate.

Maar ook als je een toernooi hebt gehad afgelopen jaar en het ging niet goed, schrijf dan voor jezelf eens op, welke emoties had ik en in welke mate.

Hierdoor kan je voor jezelf uitwerken welke emoties helpend zijn voor jou en welke emoties niet helpend zijn voor jou.

Als je weet welke emoties jou wel of niet helpen kan je dit gebruiken in je wedstrijdvoorbereiding. Door bijvoorbeeld vlak voor een wedstrijd te visualiseren dat je in een situatie bent die je boos maakt of juist blij ( afhankelijk van welke emotie helpend is), zal je hier eerder resultaten mee behalen.

Dit kan jou helpen als je zo weer uit de lockdown komt en weer wedstrijden mag doen om met de juiste kennis en mindset je volgende toernooi in te gaan en meer optimaal te presteren.

Wordt lid en oefen mee

Wordt lid van mijn academy via onderstaande link. In de Academy heb ik twee documenten die je kan gebruiken om te komen tot jouw IZOF. Een uitgebreide en een wat minder uitgebreid document.

https://inthezoneperformance.plugandpay.nl/checkout/in-the-zone-performance

Bekijk ze eens en laat me weten als je er niet uit komt en laat het me ook zeker weten als je er wel uit komt.

Vorige
Vorige

Spanningsregulatie: Ademhaling

Volgende
Volgende

Aandachts-stijlen