In the Zone Performance - Sport Psychologie

View Original

Interview Thomas Ouwejan

In deze blog en vlog ga ik in gesprek met Thomas Ouwejan. Hij is oud speler van AZ en speelt nu in Duitsland bij Schalke 04. Samen hebben we het over hoe mentale vaardigheden hem helpen om beter te sporten.

Thomas vindt het wel belangrijk om jonge sporters aan te moedigen en te stimuleren dus helpt graag met het interview.

Corona

We spreken over het coronavirus. Hoe ging hij daar mee om?

Hij kreeg een fiets van zijn werkgever AZ, waardoor hij conditioneel daar mee om kon gaan. Daarnaast gebruikte hij dumbells om fit te blijven. Hij vond het wel moeilijk om niet te kunnen schieten en met een bal bezig te kunnen zijn.

Hoe houdt je dan motivatie?

Thomas houdt motivatie door veel te denken aan clubs waar Thomas graag naar toe wilt gaan. Hij wilt graag naar het buiteland om te spelen en hield elke keer zichzelf voor om hier te komen en had daardoor motivatie om elke dag ondanks dat hij niet naar het veld kon om door te zetten met zijn home workouts.

Mentale vaardigheden

Thomas kreeg in de jeugd veel workshops over mentale vaardigheden. Dat is nu nog beter geregeld in de jeugd. Hij zegt wel dat het mentale deel bij hem al snel goed ging. Hij zegt wel dat het belangrijk als sporter is om te zoeken welke vaardigheden voor jou werken.

Een voorbeeld wat bij Thomas werkt is het zien van een grote wedstrijd, dan gaat bij hem dat gevoel op dat hij daar ook wilt komen en dan komt er veel motivatie vrij.

Daarnaast werkt visualiseren voor een wedstrijd ook heel erg goed.

Visualisatie

Vlak voor de wedstrijd in de kleedkamer, zijn er bepaalde wedstrijdsituaties waar hij over na gaat denken. Als hij alle scenario’s door heeft genomen weet hij hoe hij moet reageren als de situaties in het echt langskomen. Hij heeft het idee dat wanneer hij gevisualiseerd heeft dat hij dan sneller kan reageren op situaties die hij al heeft gevisualiseerd.

Niet alleen voor de wedstrijd doet Thomas aan visualisatie. Ook na de wedstrijd speelt hij bepaalde situaties af om te kijken hoe hij het de volgende keer beter kan doen.

Dus door middel van visualisatie bereid hij zijn wedstrijd voor en evalueert hij een wedstrijd zodat hij de volgende wedstrijd er meer klaar voor is.

Doelen stellen

In de jeugd was het zijn voornaamste doel om het debuut te maken in het eerste van AZ. Daarna was zijn doel basisspeler worden en daarna belangrijk worden in het eerste team. Als dat lukt wil je kijken of je een stap kan maken naar het buitenland zegt Thomas. Daardoor heb ik de serie A behaald. Hier speelde ik minder wedstrijden en heb ik de keuze gemaakt om naar Schalke 04 te gaan om meer wedstrijden te spelen en me meer te ontwikkelen. Elke keer als een doel wel of niet lukt stel ik mijn doelen elke keer bij.

Thomas gebruikt vooral grote doelen. Hij wist van zichzelf wel op welke technische vlakken hij zich moet ontwikkelen. Om je op technisch vlak te ontwikkelen had ik elke maand een aantal weken om me te focussen op een doel om me daarop te ontwikkelen. Dit deed ik door na elke training wat extra uren te maken en me daarop te ontwikkelen.

Ontspanning

Na elke training is ontspanning heel belangrijk. Hij eet wat gezonde dingen, speelt een spelletje, doet af en toe een powernap, dat voelt hij zelf goed aan. Hij merkt dat als hij een te lange powernap doet dat hij dan niet goed kan slapen in de nacht dus houdt hij er wel rekening mee om de powernap niet langer dan een uur te laten duren.

Ontspanning is niet altijd een biertje drinken en feesten. Dat doet hij niet veel, maar af en toe moet je jezelf kunnen belonen vind hij. Dat doet hij met een mooi resultaat wel. Belonen werkt goed voor hem. Maar hij doet het alleen als het kan. Als hij flink gaat feesten dan merkt hij dat hij niet fris is en dat heb je nodig op dit niveau.

Hoe deed hij dat op jongere leeftijd in de pubertijd? Hij merkte zelf dat er dan een scheiding komt tussen jou en je vrienden die wel elke zaterdag de stad in gaan. Dan moet je voor jezelf de keuze gaan maken wat je echt wilt. Als je echt je dromen wilt halen, dan is het vaak gebleken dat het lastig is om het sporten te combineren met uitgaan. Het was het voor hem wel waard om minder te feesten en meer te focussen op de wedstrijden, daar heeft hij geen spijt van.

Mentale ontspanning

Mentale ontspanning heeft hij veel over geleerd, maar het is voor Thomas niet zo nodig. Hij heeft weinig last van zenuwen. Hij merkt wel dat er veel teamgenoten die last hebben van zenuwen eb dat de ene het met muziek oplost, anderen doen dit met ademhaling of mensen gaan in gesprek om zekerder te worden en minder zenuwen te ervaren.

Focus/zelfspraak

Wat doe je om weer in het moment te komen. Soms merk je dat je er niet helemaal bij bent omdat je veel getraind hebt en moe wordt, dan is focus houden moeilijk. Als je er dan in moet komen dan is zelfspraak wel handig. Hij kan met kleine aanwijzingen: “kom op nu focus of “blijf bij de les want afdwalen kan niet op dit moment”.

Laatste tips van Thomas

Doe zoveel mogelijk er aan om je doel te bereiken. Doe zoveel mogelijk extra. Maar daarbij is het wel belangrijk om te weten dat je het moet doen met plezier. Ga niet elke dag 10 uur werken aan iets wat je niet wilt doen. In de AZ University ging het toevallig over plezier en hoe belangrijk plezier is om te ontwikkelen. Thomas zegt ook: in de topsport zijn er ook veel mensen die er geen plezier aan hebben. Die doen het meer voor het geld dan voor de passie en plezier. Toen Thomas in Italië speelde verdiende hij meer geld, maar speelde hij minder wedstrijden. Hij koos ervoor om toch voor zijn passie te kiezen en beter te worden en zichzelf te ontwikkelen.

Einddroom van Thomas

Thomas zou heel graag in het Nederlands elftal spelen. Hij weet dat het over een paar jaar kan lukken. Hij wilt nu eerst zijn doelen zo neer zetten zodat hij in de Bundesliga goed gaat spelen, daarna hoopt hij naar Nederland te gaan.