Cirkel training

Met cirkel training leer je om te focussen op de dingen die belangrijk zijn tijdens je sportwedstrijd. Voor we hier mee aan de slag gaan kijken we eerst terug naar 28 augustus 2004. Edith Bosch staat in de finale van de Olympische Spelen met judo. Vlak voor de finale denkt Edith Bosch shit ik kan gewoon olympische kampioen worden. Vlak daarna komt de coach met instructies: het enige wat Edith niet mag doen is haar tegenstander met links in haar nek pakken.  In die partij gaat het hartstikke goed en staat ze zelfs een shido voor. Met nog 2 minuten te gaan komt de gedachte: yes ik sta nog steeds voor, als ik dit volhoudt dan ga ik geschiedenis schrijven. En wordt ik Edith Bosch Olympisch kampioen. Hierdoor is ze er mentaal even niet bij, de scheidsrechter zegt hajime, ze pakt haar tegenstander in haar nek….. en voor ze het weet springt haar tegenstander onder haar door en wordt ze gegooid. Einde wedstrijd…..

Einde Olympische droom……

Door teveel nadenken gebeuren er vaak de meest stomme dingen in de sport. Daar wil ik alle sporters van behoeden, mede door middel van cirkel training.

Denken over denken

Maar voor we gaan beginnen met de cirkel training wil je een vraag stellen:

•Denk je wel eens na over welke gedachten je hebt?

Als je nu bewust kan worden van je gedachten kan je beter leren focussen en omgaan met gedachten zoals Edith Bosch ze had. Dit kan je leren bij mindfulness of meditatie)

Als je je bewust bent van je gedachten, dan kan je jezelf herpakken. Zolang je niet bewust bent van je gedachten kan je hier minder mee.

In onderstaande afbeelding staan de 6 cirkels

Cirkel training 6 cirkels

Cirkel 1: Jij en je taak

Je wilt altijd als sporter alleen maar bezig zijn met je taak. Gewone pure focus op jij en de bal en waar die heen moet. Of jij en je tegenstander en wat je met je tegenstander moet doen. Of jij op de mat of aan de balk en wat je moet doen.

Cirkel 2: Directe afleiding

Sporters kunnen last hebben van:

  • Het weer

  • Toeschouwers

  • Hun mobiel (in het dagelijks leven)

Het is als sporter heel belangrijk om elke keer als gedachte wordt afgeleid door een directe afleiding iets tegen jezelf te zeggen of te doen. Meestal kan dit door een ankerwoord ( een woord die ervoor zorgt dat je je focus weer in het nu krijgt zoals Focus, Go of Kracht)

In het boek Focus van Rico Schuiers wordt het voorbeeld gegeven van een golfer waarbij tijdens de game winning shot een vliegtuig over komt vliegen. In het interview na afloop van de wedstrijd wordt er aan hem gevraagd wat hij dacht toen het vliegtuig over kwam vliegen. De golfer vroeger de journalist of dit echt was gebeurt, want hij was alleen maar met zijn put bezig. Hij deed dus zijn taak en haalde hierdoor het maximale haalbare.

Cirkel 3: Hoe het zou moeten zijn

Sporters hebben last van gedachten:

  • In de training ging het laatst nog goed…

  • De vorige keer ging het beter…

Je legt jezelf naast een meetlat. Perfectionisten hebben daar meer last van. ze zien namelijk tijdens de wedstrijd dat er dingen niet gaat zoals ze moeten en gaan hier over nadenken. Het kan ook zijn dat je ouders of media/pers je vertellen wat ze van je verwachten. Elke gedachte die gaat over het nadenken van die verwachtingen leidt af en zorgt ervoor dat je niet bezig bent met het belangrijke, namelijk: JE TAAK. Dat is namelijk het enige waar je invloed op hebt.

Cirkel 4: Winnen of verliezen

Sporters hebben last van gedachten:

  • Yes ik ga winnen

  • Néé, ik ga verliezen…

  • Als ik nu niet scoor dan verliezen we.

Je hebt niks aan deze gedachte, elke keer als je merkt dat je hier in zit, wil je weer terug naar je taak. Je wilt denken aan: Wat moet ik doen om te winnen? Juist. Je taak goed uitvoeren.

Cirkel 5: Gevolgen van slagen en falen

Sporters hebben last van gedachten:

  • Als ik dit toernooi verlies, dan kan ik mijn kwalificatie wel vergeten..

  • Wat denken mijn ouders/teamgenoten/coach van mij?

Een oud teamgenoot van mij vertelde mij een keer: ik dacht op toernooien alleen maar aan mijn ouders, waarom zij mij altijd overal heen brachten en wat ze zouden denken als ik nu snel zou verliezen en hoeveel geld ze aan mij hebben uitgegeven.

Of de gedachten dat als je deze wedstrijd niet wint, dat je je dan niet meer kan kwalificeren voor een groot toernooi, dat leidt zo erg af. Ook dan wil je weer je ankerwoord gebruiken om weer in het nu te komen.

Cirkel 6: Wat doe ik hier eigenlijk?

Sporters hebben last van gedachten als: Laat ook maar zitten… ik verlies toch… ik ga wel weg….

Als je hier zit wil je ook nu weer terug gaan naar je taak. Je wilt er alles aan doen en strijdend ten onder gaan. Opgeven is echt geen optie.

In uitzonderlijke gevallen kan deze gedachten je redding zijn. Dan kan je van slechte prestaties opeens beter gaat presteren. De reden hiervoor is dat je zonder druk kan presteren, want het hoeft toch niet meer.

Cirkeltraining in de praktijk

Uiteindelijk wil je leren om zo veel mogelijk in cirkel 1 te zitten. Dit gaat zowel over het doen van je training, je toernooi of trainingsstage, maar ook op school of je werk wil je bezig zijn met je taak. Alle andere afleidingen wil je eigenlijk niet hebben.

Wil jij een geheugensteuntje en werkblad om cirkel training te gebruiken? En wil je daarnaast nog veel meer leren over mentale vaardigheden om je sportprestaties te verbeteren? Schrijf je nu nog gratis in voor mijn academy via:

https://inthezoneperformance.plugandpay.nl/checkout/in-the-zone-performance

Laat het me weten als ik je nog ergens bij kan helpen.

Vorige
Vorige

Interview Thomas Ouwejan

Volgende
Volgende

Implementatie intenties of Als…. dan …. doelen