Goede voornemens in 2021

Aan het begin van het nieuwe jaar doen veel mensen aan goede voornemens. Vaak wordt dan gezegd dat je het niet moet doen, want 80% haalt hun goede voornemen niet. Maar 20% van de mensen haalt hun goede voornemens wel. Zorg dat jij bij die 20% zit. Want die 20% is altijd meer dan de 0%. Maar het belangrijkste is om elke dag van het jaar er voor te zorgen dat je iets doet om je doelen te halen.

In dit artikel deel ik 10 tips om je goede voornemens wel te halen.

1.      Als allereerste wil je maar 1 voornemen hebben. Als je meerdere voornemens hebt is de kans groot dat je alles half doet en daarom geen van je voornemens haalt en je daardoor ontmoedigd wordt.

2.      Zorg dat je doelen smart zijn. Specifiek, meetbaar, acceptabel of aantrekkelijk, realistisch en tijdsgebonden. Ga niet zeggen ik wil minder alcohol drinken. Maar zeg. Ik mag van mezelf elke vrijdag en zaterdag 2 glazen alcohol drinken tot 1 maart.

3.      Maak van je gedrag een gewoonte. Door elke dag met je doelen bezig te zijn en dit op te schrijven of af te kruizen in een 60 dagen challenge ( zo lang duurt het namelijk om van gedrag een gewoonte te maken) dan is de kans groot dat je het haalt, want je wilt de kruisjes blijven zetten.

4.      Maak kleine stapjes. Hoe kleiner de stapjes hoe makkelijker je ze haalt. Als je normaal gesproken 4 dagen in de week drinkt en je zegt dat je nu helemaal niet meer gaat drinken dan is de stap te groot en is de kans dat je het niet haalt groot en zal je eerder opgeven.

5.      Plan. Door te plannen weet je hoe je week er uit ziet en waar moeilijke momenten komen. Door voor jezelf op te schrijven wat je moet doen als je op die verjaardag komt met veel uitdagingen die te maken hebben met je doel dan kan je alvast een reactie bedenken. Dit heet implementatie intenties. Schrijf voor jezelf op als………. Dan …… dus als mijn beste vriend met een biertje aankomt dan zeg ik nee. Als je dat maar vaak genoeg tegen jezelf zegt en opschrijft ( kan ook nog sterker gemaakt worden met visualiseren) dan worden de verbinden tussen beste vriend met bier en nee gelegd in je hersenen en is het makkelijker dit gedrag te volgen.

6.      Als je al 10 jaar op rij hetzelfde doel hebt en het is elke keer nog niet gelukt, dan is het misschien tijd om een ander doel te kiezen. Of een andere manier te kiezen om je doel te halen. If you do wat you always did, you get what you always got. Je kan dus best voor een doel gaan wat te maken heeft met eten, maar neem deze keer al deze bovenstaande punten mee waardoor je aanpak beter is of neem een coach.

7.      Weet dat verandering langzaam gaat en een proces is. Veel mensen denken te zwart wit hier in. Soms mislukt het om te werken aan je doel. Dat is oké. Het is alleen heel belangrijk om dan niet te stoppen. Maar de draad weer op te pakken. Als je dus de 60 dagen challenge doet waarbij je elke dag een kruisje zet als je aan je doelen hebt gezeten dan kan het zijn dat je stopt als je na 30 dagen een fout maakt. Je kan dan beter bij dag 31 weer verder gaan en proberen 51 dagen je aan je goede voornemens te houden.

8.      Motivatie daalt altijd als je niet actief met je doelen bezig bent. Zeker vlak na kerst en oud en nieuw met veel eten is het makkelijk om te zeggen dat je minder gaat eten. Maar op een bepaald moment komen de nieuwjaarsborrels of andere situaties die je niet had voorbereid. Dan is het heel belangrijk weer te werken met die implementatie intenties of visualiseren. Ik doe dit zelf elke ochtend, want dan is mijn hoofd in de ochtend gelijk klaar voor de dag. Als ik dit niet doe ben ik meer ontvankelijk voor invloeden van buiten af.

9.      Blijf continue bezig met je doelen. In mijn video over doelen stellen in de praktijk (zie video hieronder) laat ik zien dat ik elke dag bezig ben met mijn doelen. Ik zeg in de ochtend mijn visualisatie en in de avond doe ik een evaluatie van mijn dag en dit schrijf ik bij mijn weekplanning zodat ik voor volgende weken een betere weekplanning kan maken die makkelijker vol te houden is en bij mijn doelen past.

10.   Zoek iemand die je kan helpen met werken aan je doelen. Iemand hebben die over je schouder mee kijkt of je steunt als je het moeilijk hebt maakt het het aller makkelijkst om je doelen te halen. Hoe stom het ook klinkt maar op school doe je je huiswerk ook beter voor een leraar. Maar nu wil je voor je sport waar jij graag de beste in wilt zijn Als je een sportpsycholoog gebruikt weet je zeker dat de kans op betere sportprestaties beter zijn.

Wil jij nog meer diepgang in het leren hoe je doelen stellen in de praktijk goed kan toepassen kijk dan naar mijn Sportpsychologie Academy. https://www.inthezoneperformance.nl/academy.

Hier leer je 6 verschillende vaardigheden die jij kan gebruiken voor meer motivatie en zelfvertrouwen en minder spanning en negatieve gedachten.

Als je daar over zou willen sparren stuur mij dan een dm op mijn instagram inthezoneperformance of via mijn mail karszoon@gmail.com.

Vorige
Vorige

Doelen stellen voor judoka’s ten tijden van Corona