Mindful rondom de training
Mindful zijn rondom de training
Een vorige mindfulness oefening was het bewust uitvoeren van een routine bezigheid. Dat was toen het eten. Nu gaan we het doen rondom je sport. Het omkleden voor de training is een van de dingen die je kan doen om mindful de training in te gaan.
Ga heel bewust aankleden. Bekijk de kledingstukken eens goed en voel hoe de kleding zit. Zie de stiksels en je naam die er op staat. Soms zullen er weer gedachten in je op komen zoals wat een oud shirt of ik moet nieuwe kleren kopen. Ervaar die gedachten en richt je weer op het kledingstuk. Voel hoe de kledingstukken voelen wanneer je ze aantrekt voel of ze warm of koud of hard of zacht zijn. Ervaar ook de gevoelens, ben je zenuwachtig voor de laatste training voor het toernooi of ben je blij dat je lekker mag trainen. Ervaar de gevoelens en ga daarna weer terug naar het kledingstuk. Ruikt het kledingstuk ook anders als andere kledingstukken of hoor je andere geluiden bij het aantrekken?
Door deze oefening leer je je gedachten sturen in de gewenste richting en je ervaar je vooral door je zintuigen en niet zoveel door je gedachten.
Lichamelijke gewaarwording van fysieke aard
Het is belangrijk om in sport de gevoelens die in je lichaam komen niet alleen fysiek te voelen maar ook mentaal. Hierdoor kan je de gevoelens accepteren. De bodyscan is daar een goede variant van, maar de volgend oefening is ook handig.
Sportmindfulness oefening stretchen
Een oefening om je gevoelens te accepteren is door het doen van yoga. Je rekt de spiergroep en op het moment dat het eigenlijk niet meer verder kan, ga je verder. Je gaat met je aandacht naar je gevoelens van de mentale pijn. Je laat die gevoelens gewoon komen en gaan en stopt elke keer weer je aandacht bij de plek van het ongemak. Met nieuwsgierigheid kijk je naar de pijn en ervaar je wat je voelt.
Het is belangrijk om als sporter te weten dat het soms pijn doet en dat je stuk gaat. Het is belangrijk om dit te ervaren en elke keer weer op te merken, maar er niks mee te doen. Je wilt het accepteren net zoals negatieve gedachten en gevoelens op mentaal vlak. Het accepteren van fysieke pijn is dus ook een mogelijkheid, want of je nou links of rechts gaat. Het doet pijn. En of het nou pijn doet of niet. Je wilt doorgaan beter te worden in je sport.
Lichamelijke gewaarwording van emotionele aard
Als je zenuwachtig bent dan komt dat ook naar voren in het lichaam. Je hebt een knoop in je maag, je handen voelen slap. Dit is nou eenmaal iets wat erbij hoort. Als je beter wilt worden zal je soms uitdagingen aan moeten gaan en zal het soms spannend zijn en voel je dat in je lichaam. Het is dus veel handiger om die gevoelens te accepteren dan doorgaan met piekeren en je zorgen maken over die gevoelens. Als je het spannend vindt en je voelt het in je lichaam, kan je het maar beter evengoed doen. Want de spanning heb je toch al gevoeld. Andere fysieke uitingen van mentale spanning is snelle hartslag, zweten, tranen in de ogen, snelle ademhaling etc.
Het is dus belangrijk om als sporter de aanleiding, de negatieve gedachten en gevoelens, de tegenmaatregelen van denken en doen en de lichamelijke gewaarwording te ervaren en ze te accepteren.
Mindful in je sporttraining
Een andere oefening is dat we een deel van de training uitvoeren met aandacht van moment tot moment. Neem een trainingsvorm in gedachten en beschrijf voor de training hoe lang je deze oefening dus in combinatie met de mindfulness oefening doet.
Het is belangrijk om je aandacht op de onderdelen te focussen die jij belangrijk vindt en die de meeste focus nodig hebben: de bal de tegenstander, hoe je een worp inzet, het ritme of hoe je je armen strekt.
Het kan zijn dat er gedachten in je hoofd opkomen die je weghalen van het moment tot moment aandacht hebben voor de taak. Bijvoorbeeld de gedachten: “ het is vandaag lekker warm” of “wat ben ik toch kapot, ik wil niet meer”. Merk deze gedachten op en zonder de gedachten of jezelf te veroordelen richt je je aandacht weer terug op de taak.
Je kijkt, je hoort, je voelt fysiek alles wat er met de taak te maken heeft en wat jouw concentratie bepaalt, daar is je aandacht op gericht. Wellicht merk je gevoelens op over de spanning van de training voor de laatste wedstrijd of het enthousiasme van de training die je zo leuk vindt. Merk deze gevoelens op, stat ze toe en keer daarna je aandacht weer terug naar de taak.
Hierdoor halen we de mindfulness steeds verder naar de sport toe en versterken we je concentratie en je acceptatie.