In the Zone Performance - Sport Psychologie

View Original

Interview Melvin Schol Wereldkampioen Jiu-jitsu

Melvin Schol heeft 14 individuele NK-medailles (waarvan drie goud) en 9 NK-team medailles (waarvan vijf goud) in het judo. Bij het jiu-jitsu is hij Wereldkampioen en vice Europees kampioen geworden, heeft hij 2x Brons op het WK gehaald en is hij 3x Nederlands kampioen geworden.

Nu is hij mede eigenaar van een fitness boutique op 3 locaties en hij heeft op de cover gestaan van de mens health. Wat wil een mens nog meer?

In het interview wat je bovenin kan kijken, maar wat je hieronder in een samenvatting terug kan lezen, leer je welke dingen Melvin wel of niet heeft gedaan om de top te halen en hoe zijn verhaal gaat als sporter.

Jeugd

Hij was nog maar 12 jaar toen hij Nederlands kampioen tot 17 jaar werd en ging trainen met Olympische sporters. Het optrekken aan tegenstanders was voor hem belangrijk om tot goede prestaties te komen. Hij had elke keer in gedachten van die en die wil ik winnen waardoor hij zichzelf elke keer beter maakte.

Hij had vroeger veel last van spanning en door die spanning ontstond stress. Hierdoor heeft hij zelfs in het ziekenhuis gelegen om hartfilmpjes te maken. Hij stelt dan ook dat het op tijd onder controle krijgen van spanning is heel belangrijk

Hij vond het daardoor ook erg belangrijk om op tijd de loting te weten zodat hij zich daardoor kon voorbereiden op zijn partij. En de spanning op kon bouwen als hij deze niet op tijd kreeg had hij het gevoel dat hij zich niet goed kon voorbereiden.

Mentale vaardigheden

Melvin kon met visualisatie zijn spanning verlagen, dit deed hij door zijn tegenstanders voor zich te zien en na te denken over hoe hard hij had getraind, daarnaast deed hij ook visualisatie om alle technieken van zijn tegenstander voor zich te zien. Dan wist hij welke situaties hij voor moest zijn en snel kon reageren op situaties.

Melvin gebruikte ook veel zelfspraak tijdens toernooien, dat hij aan het nadenken was over zijn partij, waardoor hij er weer een tandje bovenop kon zetten.

Hij denkt dat vroeger mental coaching minder vaak gedaan werd dan nu. Hij ziet nu zelf ook meer het belang van mentale vaardigheden om spanning optimaal te krijgen.

Noel van t End verlaagd zijn spanning door middel van Box Breathing. 4 seconden inademen, 4 seconden vasthouden en 4 seconden uitademen, waardoor je je je spanning optimaal krijgt. Melvin gebruikte dit zelf vroeger nog niet, terwijl hij nu wel al weet wat het belang is van goede ademhaling en technieken die kunnen helpen om je ademhaling beter te krijgen.

Leerproces

Hij zegt dat het zo belangrijk is om te genieten van het leerproces, dat zoveel sporters, er meer uit zouden kunnen halen als ze genoten van het leerproces en zorgen dat je je blijft ontwikkelen

Focus, hij had soms echt zijn focus niet op orde. Dan zag hij mensen op de tribune waardoor hij afgeleid was van zijn wedstrijd, maar waardoor zijn focus ook minder goed was.

Toen hij van de junioren naar de senioren ging, had hij een slecht seizoen omdat hij dacht dat het toch een overgangsseizoen zou worden. Hij denkt dat als hij meer gemotiveerd was en hogere doelen zou stellen dat hij meer uit die seizoenen kon halen. Hij had denkt hij op meer EK’s of WK’s kunnen staan als hij meer doelen had gesteld die uitdagend waren. Nu haalde hij soms een finale en dacht hij dat hij er al was en daardoor had hij te weinig spanning voor de finale.

Op het einde van zijn judo carrière ging hij nog een keer terug naar Jiujitsu, hier had hij vroeger ook wel in gepresteerd. Maar hij merkte dat hij zijn ontwikkeling beter kon doorzetten door zich op 1 sport te focussen. En mede door die focus is hij Wereldkampioen geworden.

Melvin heeft zijn laatste seizoen, bijna het hele seizoen lang in The Zone gezeten, alles ging van een leien dakje, dat kwam omdat hij alles op orde had, zijn voeding, slaap, mentaal. Alles zat goed. Hierdoor werd hij zowel Nederlands kampioen judo als wereld kampioen jiujitsu.

Melvin ervaarde door de vele spanning dat hij snel moe werd, het goed krijgen van je spanning is daardoor echt een manier om niet helemaal leeg te lopen. Dit kwam ook naar voren in een podcast van Jan van Halst bij AZ university, daarin zei Jan ook dat hij helemaal leeg liep in wedstrijden en dat dit kwam door teveel spanning. Jan van Halst leerde ook door middel van visualisatie zijn spanning optimaal te krijgen.

Ademhaling heeft daarom volgens hem ook zeker een plek in topsport verdient nu..

Tips voor de toekomstige sporters!

Zorg dat je plezier houdt, maar zeker ook dat je de juiste mensen om je heen zoekt om jezelf te kunnen ontwikkelen.

Slaap heeft zoveel invloed op je prestaties. Hij zegt je kan beter minder trainen en meer slapen, en dan meer trainen en minder slapen.