5 manieren om een groeimindset te ontwikkelen.
De mindset die je nodig hebt om doelen te halen.
Wesley Sneijder was een jonge voetballer toen hij bij Ajax kwam. Veel mensen denken daardoor dat het aanleg was dat hem bij Ajax bracht. En aanleg had hij ook. Echter naast Wesley was er nog een heel elftal met jonge spelers met aanleg. Wesley was van zijn groep een van de weinige die de top haalde. Hoe jij daar als sporter ook kan komen vertel ik in deze blog en vlog.
Groeimindset of statische mindset
Iedereen die beter wilt worden in judo heeft een bepaalde gedachten over hoe hij het beste kan worden. Dit kan je worden door beter te worden met techniek, krachttraining, tactiek of je mindset. Je begint met judoën met een bepaalde mindset. Sommige sporters hebben een groeimindset en andere sporters hebben een statische mindset:
- Een groeimindset is een mindset waarbij sporters denken: “iets is moeilijk, maar als ik maar blijf oefenen dan wordt ik beter, dan ga ik groeien”.
- Een statische mindset is een mindset waarbij sporters denken: “als je iets kan, dan kan je het omdat je aanleg hebt. En als je iets niet kan, dan kan je het niet doen omdat je er geen aanleg voor hebt”.
Judoka’s die beginnen met judo en trainen met een groeimindset, denken dat ze beter kunnen worden. In het boek van Bart Heuving staat dat mensen met een groeimindset denken met een komma: “Ik kan het nog niet, maar ik kan het wel leren”. Mensen met een statische mindset denken als een punt: “Ik kan het niet Punt”.
Wesley Sneijder oefende veel
Wesley Sneijder verteld in zijn boek dat hij doordat hij zowel met links als rechts kon schieten hij vaak scoorde:
“Mensen denken dat het een gift is, maar als jongetje oefende ik veel met links. Een bal aan het elastiek, en trappen maar, uren lang. Ik was geen losbol. Ik trainde fanatiek, zeker op mijn zwakke linker. Totdat ik niet meer nadacht en zelf mijn linker en rechterbeen als gelijkwaardig beschouwde”.
Het is dus belangrijk om te zien dat ook al heb je talent, dat wanneer je echt de beste wilt worden dat je dan vele uren moet trainen.
Hierin laat hij zien dat hij trainde met een groeimindset, ik kan het nog niet, maar ik kan het wel trainen. Door uren lang ergens mee aan de slag te gaan kan je het wel leren.
5 manieren om groeimindset te vergroten
Hoe kan je gaan werken aan een groeimindset, nou bijvoorbeeld door deze 5 punten:
1. Stel doelen voor jezelf. Daag jezelf elke training uit om beter te worden. En stel doelen die te maken hebben met het beter maken van jezelf. Jigoro kano de bedenker van het judo had de quote:
Want als je jezelf beter maakt wordt je vanzelf ook beter dan anderen.
2. Ga uitdagingen aan. Je kan namelijk alleen beter worden als je blijft oefenen, of het nou succes geeft of niet. Als je kijkt naar kleine kinderen, die doen er 2 jaar over om te leren lopen. Die ga je ook niet laten kruipen als het ze na 1 keer niet lukt. Die blijven proberen. Dus blijf proberen en doe ook nieuwe dingen als oude dingen niet lukken. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg
3. Luister naar feedback van je coach of leraar. Want als altijd alles maar goed gaat dan leer je niet. In de dojo hebben wij een tegel staan: “je wint of je leert”, elke keer als je verliest ga dan denken aan hoe je beter kan worden. Als de coach je een tip geeft, zie die dan niet als een aanval, maar zie het als een leermoment om beter te worden de volgende keer.
4. Durf te vragen om advies. Heel veel mensen die denken dat hulp vragen een zwakte is. Maar hulp vragen is juist een kracht. Je laat zien ik kan iets nog niet maar ik wil het graag leren dus help me. En hierdoor wordt je namelijk niet beter, als je nooit vraagt wat je wilt leren, zal je het ook niet leren.
5. Gebruik het woordje nog in plaats van toch. Elke keer als je merkt dat je iets niet kan, zeg dan: “ik kan het nog niet”. Want als je het nog niet kan, betekent het dat je het wel kan leren. Als je tegen jezelf zegt: “ik kan het toch niet”, dan denk je dat je het nooit kan leren.
Welke van de bovenstaande 5 punten ga jij mee aan de slag om jezelf te verbeteren?